Hypotheek samen met ouders.

Bent u van plan om een huis te kopen samen met uw ouders of uw kinderen? Dan is het mogelijk om samen één hypotheek af te sluiten! Dit zorgt voor veel mensen meer mogelijkheden. Wanneer u een huis koopt met uw ouders kunnen zowel het inkomen van uw ouders als uzelf en uw partner meegenomen worden. In dit geval kan er vaak veel meer geleend worden en is een huis in een hoger prijssegment wellicht wel haalbaar. 

Lagere lasten.

Doordat u gezamenlijk een huis koopt, worden de hypotheeklasten verdeeld onder de kinderen en ouders en zal de maandlast vaak lager zijn.

Voorwaarde voor een gezamenlijke hypotheek.

Het klinkt allemaal erg simpel een hypotheek aanvragen met uw ouders of kinderen, maar toch zitten er wel haken en ogen aan. Zo moet er worden voldaan aan de volgende punten:

- De hypotheek is mogelijk met maximaal 4 aanvragers;
- De woning mag geen twee verschillende voordeuren hebben, denk aan 5A en 5B;
- U krijgt op maximaal één woning een overbruggingshypotheek;
- Koopt u een woning met 3 of 4 inkomens en heeft iemand in het verleden een hypotheek gehad dan zal de hypotheek in box 3 komen, dit betekent dat de hypotheek niet aftrekbaar is;
- Koopt u een woning met 2 inkomens dan is een hypotheek in box 1 wel mogelijk, ook wanneer er iemand al een eigen huis heeft gehad. (wel aftrekbaar);
- Kopen alle aanvragers voor het eerst een woning, dan komt de hypotheek in box 1 (wel aftrekbaar);
- Elke koper is hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele hypotheeksom, dit betekent dat iedereen verantwoordelijk is voor 100% van de totale hypotheeksom;
- Bij het kopen van een huis met ouders of kinderen moet het echt gaan om een andere woning, intrekken bij één van de aanvragers is niet toegestaan;
- U bent verplicht om gezamenlijk te wonen onder één dak en ingeschreven te staan op dat adres;
- Het (gedeeltelijke) verhuren van de woning is niet toegestaan.

 

Wat als iemand de woning verlaat?

Het zou altijd kunnen gebeuren dat er iemand de woning wil gaan verlaten, maar wat zijn de gevolgen daarvan? Wanneer de hypotheek past op het inkomen van de overige inkomens zal de rest in het huis kunnen blijven wonen. Wanneer de hypotheek niet past op het inkomen van de overige inkomens dan zal het huis verkocht moeten worden. De persoon die besloten heeft het huis te verlaten heeft echter wel recht op de overwaarde van het huis.

Ook is het erg verstandig om duidelijke afspraken te maken voordat het besluit wordt genomen om samen huis te kopen, dit voorkomt mogelijk veel gedoe en/of ruzies.

 

Contact

Bent u benieuwd of dit de uitkomst is voor uw situatie? Plan een vrijblijvende afspraak in via onze site of bel ons op 055-3030629 en dan helpen wij u graag!

 

Afspraak plannen

Plan een gratis en vrijblijvend gesprek in met een van onze adviseurs.