Opstalverzekering

Een opstalverzekering is een verzekering die de schade dekt aan uw woning. Een opstalverzekering wordt vaak verplicht wanneer u een hypotheek afsluit voor de woning. De woning is nu eenmaal het onderpand voor de hypotheek, dus is het logisch dat de instelling die de hypotheek verstrekt u verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Mocht de woning bij een brand compleet afbranden, dan is er niets meer over voor de hypotheek.

Wat is nu eigenlijk de opstal van een woning? De opstal is de woning zelf en alle facetten die niet zonder schade verwijderd kunnen worden. Hieronder valt dus bijvoorbeeld een eventuele schuur, centrale verwarming en de leidingen. De schade aan de opstal is dus met een opstalverzekering gedekt. Alle facetten in het huis die wel zonder schade verhuisd kunnen worden vallen dus onder de inboedel en behoren tot de inboedelverzekering.

De waarde die verzekerd is bij een opstalverzekering is de herbouwwaarde. In geval van herbouw is de woning namelijk compleet geruïneerd. Hier wordt van uit gegaan, omdat dit de maximale schade is die veroorzaakt kan worden. De herbouwwaarde is het bedrag dat vereist is wanneer de woning op dezelfde plaats moet worden opgebouwd. Deze waarde dient juist te worden vastgesteld, want wanneer dit bedrag te laag is dan kunt u de woning niet compleet met het geld van de opstalverzekering opbouwen. Het is dan ook verstandig om bij deze verzekering te kiezen voor indexatie. De verzekerde waarde stijgt dan elk jaar met een paar procent, ter compensatie van prijsstijgingen.