Je volgende koopwoning

Doorstromer

Woon je op dit moment al in een koophuis en ben je op zoek naar een volgend koopwoning omdat je huidige woning bijvoorbeeld niet meer voldoet aan je wensen? Dan ben je een doorstromer op woningmarkt.  Als doorstromer heb je al eige ervaring met het kopen van een woning waardoor je ongeveer weet wat er gaat gebeuren. Ben je nog nooit verhuisd van de ene koopwoning naar de andere koopwoning, dan zijn er toch behoorlijk wat dingen waar je mee te maken krijgt. Ook is de kans groot dat de spelregels die je gewend bent, inmiddels zijn veranderd. Op 1 januari 2013 is de woningmarkt behoorlijk op de schop gegaan qua fiscaleregelgeving. 

Overgangsrecht

In 2013 zijn de fiscale regels dusdanig verandert. Dat betekent dat er bij alle nieuw gesloten hypotheken alleen nog maar gekozen mag worden voor een annuitaire of linaire aflossingsvorm om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Had jij op 31 december 2012 nog een andere aflossingsvorm, zoals een bankspaar-, leven-, belegging- of aflossingsvrije hypotheek? Dan mag je die onder bepaalde voorwaarde meenemen, zonder verlies van hypotheekrenteaftrek. Dit geldt overigens alleen voor de delen die je nog hebt. Alles wat je extra wilt lenen, moet in maximaal 30 jaar (360 maanden) tenminste annuitair worden afgelost.    

Bijleenregeling 

Sinds 2004 heeft een doorstromer te maken met de 'bijleenrelgeling'. In het kort komt het er op neer dat je de overwaarde of winst op je vorige koopwoning moet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning om in aanmerking te komen voor volledige hypotheekrenteaftrek. Gebruik je de winst niet, dan mag je over het bedrag van de winst geen hypotheekrenteaftrek genieten. Een voorbeeld: Je hebt een hypotheek van €150.000 en je verkoopt je woning voor €200.000,-. Je maakt dus €50.000 winst. Je volgende woning kost €275.000 incusief kosten koper. Om volledig in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek mag je nog maar €225.000 financieren. De overige €50.000,- (de winst) moet je zelf bijleggen. Wil je winst liever de gehele woning financieren en de winst gebruiken voor iets anders? Dan mag je alleen de rente aftekken over € 225.000,-. Er zijn uitzonderingen; gebruik je de winst om een verbouwing te realiseren, dan is dit gedeelte ook aftrekbaar, aangezien je het geld in je huis steekt.