Hypotheek met PGB inkomen
Ben jij een zorgverlener van een familielid of partner, krijg je betaald uit een PGB en ben jij op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis of het verbouwen van de huidige woning? Waarschijnlijk lukt het maar niet om een hypotheek aan te vragen omdat de bank jouw PGB-inkomen niet wil meenemen. Voel je je ontmoedigd door deze situatie en vraag je je af of er een oplossing is? Dan ben je bij Harms & Bakx aan het juiste adres!
Graag wil ik mijzelf voorstellen: Sander Bakx, een toegewijde hypotheekadviseur met een hart voor gezinnen, zoals die van jou.
Samen met mijn vrouw Joyce zijn wij de trotse ouders van Lana, een prachtige dochter met Downsyndroom. Dankzij het toegekende PGB hebben wij de keuze kunnen maken om minder te gaan werken en zelf de extra zorg en begeleiding te kunnen geven die Lana nodig heeft. Dit bracht bij het aanvragen van onze eigen hypotheek helaas wel een probleem met zich mee. De bank gaf steevast aan dat het inkomen uit PGB niet meegenomen mocht worden voor een hypotheek. Waarschijnlijk klinkt jou dit bekend in de oren…
Ik besloot hier verandering in te brengen en heb mij sindsdien volledig gespecialiseerd in hypotheekadvies voor mensen met een PGB-inkomen. De afgelopen jaren heb ik al vele gezinnen geholpen met het aankopen van een woning, maar ook met het mogelijk maken van een verbouwing van de huidige woning. Denk hierbij aan een uitbouw met slaapkamer en badkamer op de begane grond waardoor de zorgontvanger niet meer steeds een trap op getild hoeft te worden.
Ik luister naar graag naar jouw verhaal, ik begrijp jouw zorgen en ik probeer mee te denken met mogelijke uitdagingen in de toekomst. Ik in om jouw hypotheek altijd aansluit bij jouw persoonlijke situatie.
Wat mensen vinden van onze PGB hypotheek
Waar gaat het vaak mis bij een hypotheekaanvraag?
Het hoeft geen probleem te zijn om met een PGB inkomen een hypotheek te kunnen krijgen. Wel zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Een zorgverlener met een PGB inkomen loopt meer risico zoals, het genezen of overlijden van de zorgbehoevende. Het is dus zaak om aan te tonen dat de hypotheek voor lange tijd betaald kan worden.
Verschillende soorten PGB
Er zijn vier verschillende soorten PGB inkomens, namelijk:
- WLZ-PGB (vanuit de Wet Langdurige zorg)
- PGB-VV (vanuit de Zorgverzekeringswet)
- WMO-PGB (vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning)
- Jeugdhulp-PGB (vanuit de jeugdwet)
Mogelijkheden hypotheekaanvraag met PGB inkomen
Uiteraard wordt er wel gekeken of jouw persoonlijke situatie passend is voor een hypotheek. Waar precies naar gekeken wordt is afhankelijk van welke zorgovereenkomst er is. Er zijn namelijk 3 soorten zorgovereenkomsten.
- Familiair
- Professionele uitvoering zonder KVK
- Professionele uitvoering met KVK
Familiair
Wanneer je een familiaire zorgverlener bent, moet je verplicht een zorgovereenkomst voor onbepaald tijd hebben. Wanneer je deze hebt mag het inkomen meegenomen worden tot de zorgontvanger de leeftijd van 77 jaar bereikt. Wanneer de zorgontvanger binnen 10 jaar van deze leeftijd afzit kan het zijn dat het PGB inkomen slecht beperkt meegenomen kan worden.
Een hypotheekaanvraag zal worden behandelen als die van een flexwerker. Dit houdt in dat er wordt gekeken naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Indien het laatste jaar het laagst is zal gerekend worden met het laatste jaar. Het is niet verplicht om al 3 jaar een PGB inkomen te hebben, vaak zijn er ook mogelijkheden als er een loondienstverband geweest is voor dat het PGB inkomen er was.
Professionele uitvoering zonder KVK
Wanneer je een professionele zorgverlener bent en niet bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, moet je verplicht meerdere klanten verzorgen. Ook moet je de laatste drie inkomstenbelastingaangiftes aantonen. Bij deze aanvraag zal je net als bij de familiaire zorgverlener behandeld worden als flexwerker en wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar.
Professionele uitvoering met KVK
Wanneer je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, moet je bij een hypotheekaanvraag de laatste drie jaarcijfers en inkomstenbelastingaangiftes aantonen. Je wordt bij deze variant als ondernemer beschouwd. Door een onafhankelijk rekenexpert wordt het inkomen vastgesteld waarmee de bank zal gaan rekenen. Zo moet de onderneming voldoende solvabiliteit en liquiditeit bezitten. Dit klinkt heel spannend, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Kort gezegd wordt er gekeken of de onderneming niet teveel schulden heeft.
Neem eens contact met ons op
Zo zie je maar weer, ook als je een PGB inkomen hebt zijn er genoeg mogelijkheden! Dus wil je meer weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan gerust eens contact met ons op, of plan een vrijblijvende afspraak.
Afspraak plannen
Plan een gratis en vrijblijvend gesprek in met een van onze adviseurs.
Hypotheek met PGB inkomen en huurinkomsten.
Helaas is het niet mogelijk om huurinkomsten mee te nemen als er ook een inkomen uit PGB (familiair) meegenomen moet worden. Wanneer er meerdere zorgovereenkomsten zijn, kan in sommige gevallen wel (een deel) van de huurinkomsten meegenomen worden voor de hypotheek. Hetzelfde geldt voor wanneer er een KVK inschrijving aanwezig is.
Hypotheek met PGB inkomen en meer dan 2 inkomen.
Het is mogelijk om met meer dan 2 personen een woning te kopen en hier een hypotheek voor af te sluiten. In dat geval mogen er tot maximaal 4 inkomens meegenomen worden voor de hypotheek wat een hogere leencapaciteit oplevert! Zo kunnen meerdere gezinnen met een familiaire band vanuit een zorgperspectief dicht bij elkaar wonen.
In de meeste gevallen moet er wel sprake zijn van een zogehete kangoeroe-woning. Dit is een woning waar meerdere gezinnen met een familiaire band onder een dak wonen. Kenmerken zijn:
- Een combinatie van 2 zelfstandige woningen met beide een eigen voordeur; of
- Een woning die de voordeur deelt en onderling verbonden zijn een (afsluitbare) tussendeur of trap; of
- Een hoofdwoning plus wooneenheid/buidelwoning waar de verzorgers in de hoofdwoning wonen en de zorgontvangers in de buidelwoning; en
- Deze woningen/wooneenheden mogen boven elkaar, naast elkaar of los van elkaar op het zelfde perceel geplaatst zijn.