Hypotheek oversluiten

Wanneer je jouw huidige hypotheek wil gaan oversluiten, kan dit veel geld besparen. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Bij het oversluiten van jouw hypotheek, los je jouw huidige hypotheek vervroegd af met een nieuwe hypotheek. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de hypotheek te oversluiten, deze mensen willen vaak een lagere maandlast, hebben een verbouwing gepland of hebben andere consumptieve wensen.

Kosten van het oversluiten

Wanneer je ervoor kiest om een hypotheek over te sluiten moet je vaak een boete aan de geldverstrekker betalen. Deze boete betaal je omdat je de hypotheek eerder aflost dan gepland, hierdoor ontvangt de geldverstrekker minder rente dan waar hij op heeft gerekend. De hoogte van deze boete hangt af van meerdere factoren, bijvoorbeeld of de huidige rente hoger of lager is dan de rente op jouw huidige hypotheek.

Wanneer je bijna aan het einde bent van de rentevaste periode, zal de boete een stuk lager zijn dan in het begin. Wanneer de rente lager is op het moment dat je aan het einde bent van jouw rentevaste periode, kan het verstandig zijn om de hypotheek over te sluiten.

Soms is er ook een taxatierapport nodig om de waarde van de woning vast te stellen. Deze kosten zijn vaak rond de €500.

Wanneer je een hypotheek gaat oversluiten moet dit gebeuren via de notaris. Ook voor de notaris betaal je kosten, deze kosten kunnen behoorlijk oplopen tot wel een kleine duizend euro.

Ook betaal je de hypotheekadviseur advies- en bemiddelingskosten.

Het oversluiten is dus zoals hierboven omschreven niet goedkoop, maar in bijna alle gevallen verdien je deze kosten weer terug en levert je het geld op! Daarom is het verstandig om te kijken of dit ook in jouw geval veel geld kan opleveren.

Oversluitkosten meefinancieren

Ook kun je de oversluitkosten meefinancieren in de nieuwe hypotheek, hierdoor betaal je deze kosten niet in één keer maar worden deze meegenomen in jouw maandlasten. De oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar. Dus uiteindelijk vallen de kosten wel mee, zeker als jouw hypotheek hierdoor een stuk goedkoper kan!

Wanneer mag je oversluiten?

In principe mag je altijd oversluiten, echter wordt er wel opnieuw getoetst hoeveel je mag lenen. Hierbij wordt er gekeken naar jouw huidige inkomen en de actuele waarde van de woning. Wanneer jouw inkomen is gedaald, is het soms niet mogelijk om de hypotheek over te sluiten.

Uitzondering

Mensen die willen over willen stappen maar het inkomen is gedaald mogen worden geaccepteerd onder de volgende voorwaarde:

- De hoofdsom van de nieuwe woning mag niet hoger zijn dan de som van het af te lossen bedrag van de bestaande hypotheek.

- Je blijft in dezelfde woning wonen.

Contact

Wil je meer weten of oversluiten ook voordelen heeft voor jou en wat er precies mogelijk is? Plan vrijblijvend een afspraak in met één van onze adviseurs!