Overwaarde opnemen

Door de stijgende woningmarkt bezitten veel mensen momenteel een woning met een flinke overwaarde. Maar wat is een overwaarde precies? Er is sprake van een overwaarde als de woning meer waard is dan de hypotheek die erop rust. Bij een ruime overwaarde is de hypotheek lager dan ongeveer 60% van de woningwaarde. Veel mensen willen deze waarde gebruiken om een verbouwing te realiseren, pensioen aan te vullen of om andere consumptieve redenen.

Opnemen van de overwaarde

Wil je graag de overwaarde opnemen en blijf je in jouw huidige woning wonen? Dan heb je een aantal mogelijkheden, deze zijn:

  • Huis verkopen;
  • Hypotheek verhogen;
  • Een lening afsluiten via de gemeente;
  • Een lening afsluiten via de bank;
  • Jouw huis verkopen en terug huren;

 

Overwaarde door huis te verkopen

Wanneer je veel overwaarde hebt in het huis dan is de makkelijkste manier het huis verkopen en een andere (goedkopere) woning terug te kopen of te gaan huren. Voor veel mensen is dit niet wenselijk of niet mogelijk. Daarom kiezen steeds meer mensen er voor om dit via andere externe partijen te realiseren.

Hypotheek verhogen

Het is ook mogelijk om de huidige hypotheek te verhogen. Hierbij zijn er ook weer twee opties namelijk: heropname van de bestaande hypotheek of een tweede hypotheek afsluiten.

Bij de heropname van de bestaande hypotheek moet de huidige hypotheek lager zijn dan de hypothecaire inschrijving. Wanneer de hypothecaire inschrijving hoog genoeg is, hoef je niet langs de notaris en kan dit veel kosten besparen.

Bij een tweede hypotheek hoeft de huidige hypotheek niet lager zijn dan de hypothecaire inschrijving, maar bij deze optie moet je opnieuw langs de notaris.

Lening afsluiten via de gemeente

De gemeente stimuleert haar inwoners om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, vaak is dit niet mogelijk met de huidige woning en moeten er aanpassingen worden gedaan zoals het plaatsen van een traplift of de woning levensbestendig maken.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt verschillende mogelijkheden die gemeentes weer kunnen aanbieden aan haar inwoners. Deze zijn de Blijverslening en de Verzilverlening.

De Blijverslening: Bij de Blijverslening toetsen ze of jouw inkomen hoog genoeg is om de maandlast te betalen. Wanneer het inkomen hoog genoeg is, zullen ze jou een lening verstrekken.

De Verzilverlening: Bij de Verzilveringslening toetsen ze jouw inkomen niet. Dit wordt niet gedaan omdat de rente bij de schuld wordt geschreven. Hierdoor is deze lening wel geschikt voor mensen met een laag inkomen maar wel een flinke overwaarde hebben.

Let op! Niet alle gemeentes bieden deze leningen aan.

Lening afsluiten via de bank

Doordat er een overwaarde in de woning zit heeft de bank een zekerheid voor het verstrekken van een lening. Vaak wordt er wel gekeken naar het inkomen, hierdoor is het soms toch niet mogelijk voor mensen met een grote overwaarde en een laag inkomen om een lening te krijgen.

Beschik je over voldoende inkomen en kun je de rentelasten dragen? Dan kan je vaak een aflossingsvrije hypotheek of een krediethypotheek krijgen.

Er zijn ook leningen waarbij je de rente niet uit je inkomen betaalt. Wanneer je voor deze optie gaat is het geen probleem dat je een laag inkomen hebt. De rente wordt dan bij de schuld opgeteld.

Jouw huis verkopen en terug huren

Het is ook mogelijk om jouw huis te verkopen aan een organisatie en deze vervolgens terug te huren. Deze optie heet ook wel sale and lease back. Met deze optie krijg je in één keer het volle bedrag in jouw zak. Vaak krijg je bij deze optie wel minder voor het huis dan wanneer je jouw huis verkoopt in de normale huizenmarkt. In veel gevallen moet je daar wel de hypotheek van af betalen. Wel moet je de huur betalen van de woning en deze ligt vaak wel hoger als het maandbedrag dat je normaal gesproken kwijt bent aan de hypotheek. Dus dit is wel een dure optie om de overwaarde van je huis te benutten. Vaak is het deze manier van overwaarde opnemen alleen de moeite waard wanneer:

  • Een hypotheek echt niet mogelijk is;
  • Als je nog beperkt een aantal jaren in het huis wilt blijven wonen.
  • Wanneer er geen nabestaanden in het spel zijn.

 Deze manier van overwaarde opnemen staat niet onder toezicht van de AFM.

Contact

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Plan vrijblijvend een afspraak in met een van onze adviseurs.