Tijdelijk geen overdrachtsbelasting voor jonge kopers!
Tijdelijk geen overdrachtsbelasting voor jonge kopers
Het was al even uitgelekt, zoals wel vaker met de miljoenennota, maar het is nu officieel. Op Prinsjesdag werd officieel bekend gemaakt dat er vanaf 2021 een vrijstelling komt voor de betaling van de overdrachtsbelasting voor "starters". Het is al jaren bekend dat starters het moeilijk hebben op de huizenmarkt. Er heerst grote krapte op de woningmarkt en dat zorgt ervoor dat huizenprijzen de pan uit rijzen. Bovendien ben je vaak te laat om een bod uit te brengen. Om het starters iets makkelijker te maken op de woningmarkt wordt de overdrachtsbelasting afgeschaft als je tussen de 18 en 35 jaar bent en een huis koopt en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze eenmalige vrijstelling
Wat levert het je op?
Als je een woning koopt, komen er meer kosten bij kijken dan alleen de prijs waarvoor je de woning gekocht hebt. Naast de kosten die je betaalt voor het afsluiten van je hypotheek betaal je ook belasting als je een huis koopt. Bij een bestaande woning betaal je twee procent van de aankoopwaarde. Over een nieuwbouwwoning hoef je deze belasting niet te betalen. Een paar jaar geleden is deze belasting al van zes procent naar twee procent gegaan om de woningmarkt te stimuleren. Nu is deze belasting voor starters dus helemaal afgeschaft. Als je een woning koopt van € 300.000 scheelt je dat dus € 6.000.
Normaal mag je maximaal 100% van de marktwaarde van je aangekochte woning financieren in een hypotheek. Dit zorgt er voor dat starters altijd eigen geld moeten inleggen wanneer ze een woning kopen. Naast de aankoop van de woning zijn er namelijk kosten die gemaakt moeten worden. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, advieskosten, taxatiekosten en notariskosten. Met het de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting vervalt een groot gedeelte van deze kosten waardoor het voor meer starters mogelijk wordt om een eigen woning te kunnen kopen.
De voorwaarden
Om voor deze vrijstelling in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud
- Je koopt een woning
- Je gaat zelf in de woning wonen en legt dit vast in een verklaring
- Je hebt de vrijstelling nog niet eerder ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring
Als je 35 jaar of ouder bent, betaal je nog steeds twee procent belasting over de aankoopprijs. Hetzelfde geld wanneer je reeds eerder gebruik gemaakt hebt van de vrijstelling. Beleggers gaan een hogere prijs betalen. Als zij een woning kopen, dan betalen zij voortaan acht procent belasting. Dit moet beleggers die woningen kopen in de grote steden afschrikken. Op deze manier wil het kabinet de positie van starters op de huizenmarkt verbeteren. Tegelijkertijd verhoogt het kabinet de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden met twee procent van zes naar acht procent.
Let op
Voor jonge starters op de woningmarkt is dit zeker goed nieuws, maar er is wel een aantal zaken waar je op moet letten. Je mag maar één keer van de vrijstelling gebruik maken. Ben je een huizenbezitter en val je in de genoemde leeftijdscategorie, dan kom je toch in aanmerking voor de vrijstelling als je een nieuw huis wilt kopen en nog niet eerder van de vrijstelling gebruik gemaakt hebt. Ben je 35 jaar of ouder en een starter, dan geldt deze vrijstelling niet voor jou. Is je partner jonger dan 35 jaar en jullie worden allebei voor de helft eigenaar van de nieuwe woning, dan betaal je voor de helft van de aankooprijs wel de belasting en voor de andere helft niet.