Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is eigenlijk een aflossingsvrije hypotheek waaraan een spaarverzekering is gekoppeld. Door maandelijks in te leggen in je spaarverzekering bouw je kapitaal op waarmee je aan het einde van de looptijd je hypotheek kan inlossen. Daarnaast zit er meestal een overlijdensrisicoverzekering ingebouwd in je spaarverzekering welke (een deel van) je hypotheek inlost bij overlijden. 

Omdat je hypotheek niet daalt tijdens de looptijd, je lost namelijk pas aan het einde in vanuit het kapitaal uit je spaarverzekering, heb je de volledige looptijd recht op hypotheekrenteaftrek (mits afgesloten voor 2013). Aan de andere kant heb je een spaarverzekering  waar je rente op ontvangt welke niet meetelt voor je vermogen in box 3. Je betaalt dus geen vermogensbelasting over de waarde van de spaarverzekering. Zeker met de hogere rentes die golden in de jaren voor 2013 was dit fiscaal soms erg interessant. 

 

Voordelen: 

Nadelen : 

 

De spaarhypotheek wordt sinds 1 januari 2013 nagenoeg niet meer afgesloten.  De reden is vrij simpel. Door de veranderingen in de wetgeving is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar, er wordt namelijk niet aan de aflossingseisen voldaan. Er geld wel een overgangsrecht als je een spaarhypotheek reeds voor  2013 hebt afgesloten. In dit geval mag de hypotheekrente gewoon worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Onder strikte regels mag de spaarhypotheek nog worden overgesloten naar een andere geldverstrekker. Laat je echter altijd goed adviseren om problemen met de belastingdienst te voorkomen.