Ben jij van plan binnenkort een huis te kopen? Dan is nu het moment om je alvast in de financiering te verdiepen. Vanaf december kun je namelijk al gebruik maken van de ruimere leenregels die de regering in 2019 aan hypotheken stelt. Door zogenoemde actualisering van de leennormen kom je in 2019 met hetzelfde inkomen in aanmerking voor een hogere maximale hypotheek.

Belangrijkste veranderingen

Allereerst kun je dus in 2019 met hetzelfde inkomen iets meer hypotheek krijgen dan in 2018. Voor alleenstaanden en stellen met middeninkomens is de maximale hypotheek 2019 tussen de 2% en 2,6% meer dan in 2018. Een andere belangrijke verandering is de aanpassing van het maximale bedrag voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Deze gaat omhoog naar €290.000. De NHG helpt met het beperken van de financiële risico’s die een koopwoning met zich mee kan brengen. Mocht je financiële situatie veranderen waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen, dan zoekt NHG met je mee naar een passende oplossing. Wil je in 2018 alvast gebruik maken van de leennormen van 2019, zijn er wel een aantal voorwaarden. Je kunt een offerte aanvragen bij verschillende geldverstrekkers. Met dit aanbod kun je vervolgens op zoek naar een geschikte woning. Het is wel de bedoeling dat de hypotheek pas afgenomen wordt in 2019. Dit geldt zowel voor hypotheekaanvragen met NHG als voor hypotheekaanvragen zonder NHG.

Hoeveel meer kan ik lenen?

NIBUD adviseert hypotheekverstrekkers en de Tweede Kamer over financieringslastpercentages. Met deze percentages wordt de maximale hypotheek voor verschillende inkomens bepaald. Hierbij wordt vooral gekeken of je niet een te groot deel van je inkomen kwijt bent aan je hypotheek. Dit zodat je ook nog boodschappen kunt doen, kleding en spullen kunt kopen en er mogelijkheid is te sparen. Met de voorlopige financieringslastpercentages gaat de maximale hypotheek 2019 voor inkomens van €35.000 en €45.000 in 2019 met 2,6% omhoog. Hierbij is gerekend met een rente van 1,90% en een rentevaste periode van 10 jaar. Tophypotheken voor inkomens van €75.000 per jaar stijgen in 2019 met 2%. Hierbij is gerekend met een rente van 2,35%. In de rentepercentages horende bij de tophypotheken van verschillende inkomens zie je de invloed van de NHG terug. Tophypotheken bij salarissen van €35.000 en €45.000 vallen onder de NHG norm. Doordat de bank minder risico loopt met deze financieringen, worden hypotheken met een lagere rente aangeboden.

Voordelig voor iedereen?

De versoepelde regelingen voor 2019 zijn helaas niet voordelig voor iedereen. Alleenstaanden en stellen met een middeninkomen kunnen in 2019 waarschijnlijk meer lenen. Starters worden echter niet geholpen met de nieuwe regels. Zij kunnen iets meer lenen, maar dat is niets in vergelijking met de explosieve stijging van huizenprijzen.

Benieuwd wat voor jou van toepassing is? Plan vrijblijvend een afspraak in: 

Afspraak plannen

Plan een gratis en vrijblijvend gesprek in met een van onze adviseurs.