Bankspaarhypotheek
De bankspaarhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek met hieraan gekoppeld een spaarrekening. Over de aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en geen aflossing. Daarnaast loopt er een aparte geblokkeerde spaarrekening waar maandelijks een vast bedrag ingelegd moet worden welke aan het einde van de looptijd hoog genoeg moet zijn om de hypotheek mee in te lossen. De rente voor de aflossingsvrij hypotheek en de spaarrekening zijn altijd gelijk.
Wat de bankspaarhypotheek interessant maakt is dat je net als bij de spaarhypotheek tijdens de looptijd niet aflost, je spaart namelijk via de spaarrekening. Hierdoor profiteer je de volledige looptijd over maximale hypotheekrenteaftrek, mits de hypotheek is afgesloten voor 2013. Hierna zijn de fiscale regels aangepast waardoor hypotheekrenteaftrek niet meer mogelijk is. Mensen met een lopende bankspaarhypotheek vallen onder het overgangsrecht waardoor hypotheekrenteaftrek nog wel mogelijk is.
Voordelen van de Bankspaarhypotheek:
- Belastingvoordeel is hoger dan bij een annuïtaire of lineaire hypotheek.
- Gegarandeerd eindkapitaal opbouwen
- Minder risico bij rentestijgingen. Wanneer de rente op je hypotheek stijgt, stijgt ook de rente op je spaargeld. Dit heeft een dempende werking.
Nadelen van de Bankspaarhypotheek:
- Bij een rentedaling zakt ook de rente op je spaarrekening. Je zal dus meer moeten inleggen om je eindkapitaal te behalen. Ook hier heb je dus te maken met een dempende werking
- Niet flexibel
- Overlijdensrisico is niet meeverzekerd zoals bij een spaarhypotheek vaak wel het geval is. Deze zal appart afgesloten moeten worden. Dit kan soms ook een voordeel zijn wanneer de premies bij een externe verzekeraar lager liggen als bij de geldverstrekker.