Mensen die met plannen lopen om een huis te kopen, doen er – zo blijkt uit onderzoek- verstandig aan een onafhankelijk financieel adviseur in te schakelen. Onderzoeken wijzen namelijk uit dat huizenkopers bijna zeventiende van een procent meer hypotheekrente moeten voldoen dan bij een dan geldende aanbieding in de markt. Raadpleeg je een onafhankelijke adviseur, dan wordt dat verschil teruggebracht naar drietiende van een procent. Dat lijkt weinig, maar op een looptijd van tien jaar scheelt je dat toch ettelijke duizenden euro’s, zoals het inschakelen van een juridisch adviseur zeker ook bij langere looptijden meer voordelen biedt. 

Goedkoper dan bij bank 
‘Maar zo’n juridisch adviseur moet ook betaald worden’. Dat zal de eerste reactie van veel mensen zijn. Dit klopt, maar ook dit is voordeliger dan in zee gaan met een bank. Gemiddeld genomen is een onafhankelijk adviseur zelfs honderden euro’s voordeliger. Behalve mensen die voor een bank of adviseur kozen, bleek uit onderzoek dat een aantal mensen zelf een hypotheek koos of de hulp van familie of vrienden inriepen. Overigens bleken de Rabobank, ABN Amro, AEGON, ING en Florius Bouwgroep de vijf geldverstekkers die het meest gekozen worden. 

Voorwaarden maken niet langer het verschil 
Ondertussen blijft het beleid van een aantal geldverstrekkers voor irritaties zorgen. Momenteel is er geen partij die toegang krijgt tot alle denkbare hypotheken. Sterker nog, in driekwart van de gevallen blijkt de huizenkoper een hypotheek te hebben afgesloten die zeker niet de goedkoopste was. Overigens is de prijs niet alleen zaligmakend en spelen ook de opgenomen voorwaarden een rol. Maar juist die voorwaarden maken anno 2018 amper nog het verschil, die komen namelijk steeds dichterbij elkaar te liggen. En dus kun je stellen dat als ruim driekwart van de huizenkopers niet de goedkoopste hypotheek blijkt te hebben afgesloten, dat bepaalde goedkopere hypotheken simpelweg onbereikbaar zijn voor de consument. 


Een geldverstrekker 
Logische conclusie is dus ook dat hoe kleiner het aanbod voor huizenkopers is, hoe groter de kans bestaat op het mislopen van meest scherpe rente. Dat geldt zeker als de consument de keuze heeft gemaakt voor één geldverstrekker in de vorm van een bank die – uiteraard- alleen de eigen producten aanbiedt. En de kans dat die bank juist op dat moment de meest scherpe rente te bieden heeft, is erg klein.
 
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Plan een afspraak in: 

Afspraak plannen

Plan een gratis en vrijblijvend gesprek in met een van onze adviseurs.