Wintersport is een fantastische ervaring, maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Ben je wel voldoende verzekerd bij een ongeval tijdens je wintersportvakantie? Veel verzekerden gaan er vanuit dat de basisverzekering alle medische kosten dekt in het buitenland. Helaas is dit niet het geval en daarom zetten we de 10 grootste misverstanden voor je op een rij. Hiermee voorkom je onderverzekering op je zorg- en reisverzekering

1. De zorgverzekering dekt alle medische kosten in het buitenland 
Je zorgverzekering dekt alleen noodzakelijke ziektekosten die je in het buitenland maakt. Bovendien wordt medische zorg in het buitenland vergoed conform Nederlands tarief. Ga je naar een kliniek waarbij de zorg duurder uitpakt? Dan zijn de kosten voor eigen rekening. Dit risico dek je af met een aanvullende verzekering. 

2. Mijn aanvullende zorgverzekering biedt altijd voldoende dekking 
Een aanvullende zorgverzekering geeft jou niet de garantie dat al je medische kosten in het buitenland worden vergoed. Veelal is er sprake van een maximum vergoeding. Beter kies je voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering met wintersportdekking. Dit is vaak ook nog eens goedkoper dan de maandelijkse premie die je betaalt aan een aanvullende zorgverzekering. 

3. Mijn basisverzekering vergoedt een gipsvlucht 
Gipsvluchten worden niet gedekt door de basiszorgverzekering. Je moet hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Overigens zijn gipsvluchten sinds 2018 afgeschaft en ben je zelf verantwoordelijk voor vervoer naar Nederland. Des te meer reden om je reisverzekering nog eens goed door te nemen. 

4. Wintersportdekking is niet noodzakelijk 
Wintersportdekking is vaak niet automatisch meeverzekerd op de reisverzekering. Toch is het raadzaam dit af te sluiten als je op de ski's staat of gaat langlaufen. Informeer daarom bij je reisverzekeraar hoe dat bij jou zit, kijk je polis na en ga voor een aanvullende wintersportdekking. 

5. Met wintersportdekking ga ik onbezorgd op wintersport 
Ja en nee. Naast eventuele medische kosten die je maakt tijdens je wintersportvakantie zijn er nog meer schadeposten die zich mogelijk aandienen. Denk bijvoorbeeld aan verlies van bagage, kosten die je maakt vanwege gemiste skilessen en vele andere zaken. Je doet er goed aan om naast wintersportdekking ook geneeskundige kosten én bagage mee te verzekeren op je reisverzekering. 

6. Bagage en geneeskundige kosten bieden voldoende dekking 
Dit is niet helemaal waar. Je kan ook zelf een ongeval veroorzaken op de piste. Dit betekent dat je aansprakelijk kan worden gesteld door de tegenpartij en die schadepost kan in het ergste geval oplopen tot honderdduizenden euro's. Een goede aansprakelijkheidsverzekering met wereldwijde dekking is daarom een verstandige keuze. 

7. Mijn reisverzekering vergoedt standaard het eigen risico 
Sommige verzekeraars vergoeden het eigen risico van de basiszorgverzekering. Dit is echter niet bij iedere verzekeraar het geval. Verder moet je rekening houden met een mogelijk eigen risico op je eigen reisverzekering. Vaak is dit een bedrag van € 50,- of € 75,-. 

8. Met mijn zorgpas kom ik elk ziekenhuis binnen 
Een ziekenhuis of kliniek in het buitenland zal je niet snel weigeren. Nadeel is wel dat je alles eerst moet voorschieten. Een Nederlandse zorgpas van je zorgverzekeraar wordt door buitenlandse ziekenhuizen en klinieken namelijk niet geaccepteerd. Vraag daarom een European Health Insurance Card (EHIC) aan bij je zorgverzekeraar. 

9. Dekking voor verloren ski's zijn bij elke verzekeraar gelijk 
Dit is onjuist. De verschillen in dekking bij verloren ski's lopen vaak flink uiteen. De verzekerde bedragen lopen uiteen van € 1.2500,- tot € 5.000,-. Gelukkig zijn de verzekerde bedragen op je polis bijna altijd tegen bijbetaling aan te passen. Zo niet, dan stap je over naar een andere verzekeraar. 

10. Buiten de pistes skiën valt buiten de dekking 
De regels hiervoor verschillen per verzekeraar. Sommige verzekeraars sluiten dit risico uit, terwijl andere verzekeraars een vergoeding bieden, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Ga je buiten de pistes skiën met lawinecode 3 of hoger? Dan keert een verzekeraar vrijwel nooit uit. 

Verzekeringsadvies nodig? 
Je reisverzekering uitbreiden met wintersportdekking of een andere vraag over je reisverzekering? Bij Harms & Bax geven we je graag financieel advies voor een onbezorgd verblijf in het buitenland. Neem direct telefonisch of digitaal contact met ons open voorkom nare financiële scenario's.